6 Μαρτίου 2016

Λαθρομετανάστης-παράτυπος μετανάστης-πολιτικός πρόσφυγας.


 (φαινόμενο πολιτικής προπαγάνδας)
Το συνθετικό λάθρο- που υπάρχει στις λέξεις λαθραναγνώστης, λαθρεμπόριο, λαθροχειρία, λαθρεπιβάτης, λαθροθήρας, λαθρομετανάστης προέρχεται από το ρήμα λανθάνω που σημαίνει κρύβομαι. Αφορά την πράξη και όχι τον άνθρωπο. Ο λαθραναγνώστης δεν είναι λαθραίος άνθρωπος. Είναι ένας κανονικός άνθρωπος που διαβάζει "στη ζούλα". Δηλαδή δεν χρειάζεται, σώνει και καλά, παρανομία για να είσαι λαθρο-.
Λαθρομετανάστης, λοιπόν, είναι αυτός που μπαίνει σε μια χώρα χωρίς να περάσει από τις επίσημες εισόδους.  Μπορεί να είναι άγιος άνθρωπος. Ο όρος δεν αναφέρεται στο ποιόν του, αλλά στον τρόπο εισόδου. Δεν είναι όμως παράτυπος, διότι η πράξη του είναι καραμπινάτα παράνομη. Άλλο παρατυπία, άλλο παρανομία - και όσοι έχουν βγάλει το δημοτικό γνωρίζουν τη διαφορά. Έτσι είναι λαθρομετανάστης κι όχι παράτυπος μετανάστης.
Πολιτικός πρόσφυγας γίνεται κάποιος αφού το κράτος υποδοχής τού αναγνωρίσει αυτή την ιδιότητα. Δεν είναι ο καθένας που ισχυρίζεται ότι έχει φύγει από τη χώρα του λόγω πολέμου ή πολιτικών (ή άλλων) διώξεων. Άρα όσοι συνωστίζονται στην Ειδομένη είναι λαθρομετανάστες, εισελθόντες παράνομα στο έδαφος της Ελλάδας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις